REVIEW Capra cu Trei Iezi – cum să transformi cu succes „o poveste pentru copii” într-un film horror
Filmul horror românesc Capra cu Trei Iezi se află, în acest moment, într-un turneu de promovare în toată țara și a ajuns, inevitabil, și în Galați.
Poate cel mai mare noroc al acestui film este chiar distribuția, cea din care fac parte Maia Morgenstern (în rolul „caprei”) și Marius Bodochi (în rolul „lupului”), „acest Javier Bardem de România”, după cum avea să specifice chiar Victor Canache, regizor și scenarist, aseară, la premiera din Galați.
Capra cu Trei Iezi, un film pe care trebuie să-l vezi dacă ești român, dar care, probabil, ar fi mult mai apreciat de cinefilii din alte țări
Marele „handicap” al acestui film este că românii știu deja cum începe, cum continuă și cum se termină Capra cu Trei Iezi, întocmai pentru că au crescut, vrând-nevrând, cu poveștile scrise de Ion Creangă.
Chiar și așa, curiozitatea te poate împinge să vrei să vezi ecranizarea oricum, întocmai pentru că știi povestea – un paradox care funcționează perfect în contextul dat. Iar așa cum menționam mai devreme, distribuția aleasă atrage atenția, fără dar și poate.
Totuși, cu tot simțul răspunderii, îndrăznim să adăugăm că pelicula ar funcționa perfect în afara granițelor noastre, poate chiar mai bine decât la noi, însă cu o condiție: să fie preluat de Netflix, ori să se investească mai mult în marketing-ul internațional.
„Vibe-ul” întunecat (cu accente consistente de slow-burn) al acestui film, coroborat cu atmosfera mistico-românească, ar putea să funcționeze perfect la publicul nișă exact ca în cazul The Lighthouse și/sau The Northman, ambele regizate de Robert Eggers.
Capra cu Trei Iezi este primul film al lui Canache și vine după scurtmetrajul cu același nume, lansat în 2019. Potrivit tânărului cineast, actor și cascador în Statele Unite atunci când nu face filme în România, platoul de filmare a fost cărat și construit pe deal atât de el, cât și de Luana Georgiță, producător al filmului, dar și de „rudele și prietenii” celor doi. Știind asta, vei putea aprecia Capra cu Trei Iezi la justa ei valoare. Casa bătrânească arată autentic, în adevăratul sens al cuvântului.
Filmul nu este, sub nicio formă, „primul horror românesc”, așa cum a fost marketat, înaintea lui existând Domnișoara Christina, din 2013, în regia lui Alexandru Maftei, cu un scenariu inspirat din opera literară cu același nume, scrisă de Mircea Eliade. Dincolo de asta, Capra cu Trei Iezi poate fi cel mai bun film horror românesc.
Întrebat de ce a ales această poveste și nu alta, Victor Canache a subliniat ceea ce generațiile care au copilărit în anii ’80-’90 deja știau: Capra cu Trei Iezi nu este, câtuși de puțin, o poveste pentru copii, ci una horror în toată regula. În mod evident, capra nu a fost niciodată capră, lupul niciodată lup, iar asta în ciuda variantei „cenzurate” pe care adulții o prezintă copiilor, astăzi, în 2022.